Αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας είναι ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας του Τέξας Ρίκ Πέρι.

Ο Πέρι κατηγορείται ότι προσπάθησε να εξαναγκάσει μια εισαγγελέα μέλος του δημοκρατικού κόμματος να παραιτηθεί, απειλώντας την ότι σε αντίθετη περίπτωση θα περικόψει τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας της.

Επιτροπή έρευνας στο Όστιν, πρωτεύουσα του Τέξας, απηύθυνε δύο κατηγορίες κατά του κυβερνήτη αφενός για κατάχρηση εξουσίας και αφετέρου για προσπάθεια εκφοβισμού της εισαγγελέας Ρόσμαρι Λέχμπεργκ όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της κομητείας Τράβις.

Η υπόθεση αφορά το 2013 όταν η εισαγγελέας συνελήφθη να οδηγεί σε κατάσταση μέθης, με τον κυβερνήτη να απειλεί να αφαιρέσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων που προβλεπόταν από το δημόσιο προϋπολογισμό της πολιτείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εάν η Λέχμπεργκ δεν προχωρούσε σε άμεση παραίτηση.

Όταν η εισαγγελέας αρνήθηκε να παραιτηθεί ο κυβερνήτης άσκησε οικονομικό βέτο και ουσιαστικά πάγωσε την επιχορήγηση.

Αν ο Πέρι οδηγηθεί σε δίκη κινδυνεύει να καταδικαστεί αν κριθεί ένοχος για την πρώτη κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας από 5 έως 99 χρόνια, ενώ για τη δεύτερη κατηγορία τον εξαναγκασμό σε παραίτηση ενός δημόσιου υπαλλήλου από 2 έως 10 έτη.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, σημειωτέον θεωρείται ένας εκ των πιθανών υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

TAGS