Συνάντηση περίπου μιας ώρας είχε σήμερα στην εξοχική προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με το Βρετανό Υπουργό Άμυνας Μάϊκλ Φάλλον, ο οποίος πραγματοποίησε μη αναγγελθείσα επίσκεψη στη Βρετανική αεροπορική βάση Ακρωτηρίου.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν η πρόθεση της Βρετανίας να διευρύνει το ρόλο της βάσης για να παράσχει διευκολύνσεις αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον προσφυγικό πληθυσμό του Ιράκ και σε άλλες χώρες που έχουν εκφράσει πρόθεση να το πράξουν.

Η Κύπρος εκφράζει αντίθεση, ως θέμα πάγιας πρακτικής, στη χρησιμοποίηση των βάσεων για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά δεν φέρει ένσταση στην χρήση τους για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με είδηση του Sky News, ο Βρετανός Υπουργός που νωρίτερα περιόδευσε τις εγκαταστάσεις στη βάση Ακρωτηρίου, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία έχει διευρύνει τις επιχειρήσεις επιτήρησης πάνω από το Ιράκ.

Πέραν των τριών αεροπλάνων Τορνέϊντο που απέστειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κ. Φάλλον δήλωσε ότι η Βρετανία έχει επίσης αποστείλει στη βάση Ακρωτηρίου το τελευταίου τύπου αεροσκάφος επιτήρησης Rivet Joint, το οποίο διαδέχθηκε το «Νιμρόδ».

«Σκοπός είναι να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, περισσότερες πληροφορίες και ανάλυση του τι συμβαίνει στο έδαφος, γεγονός που θα βοηθήσει την Ιρακινή κυβέρνηση, τις κουρδικές δυνάμεις και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός

Ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο Ρίτσιαρτ Κρίπουελ δήλωσε νωρίτερα σε ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού του Βρετανικού στρατού ότι μελετάται το ενδεχόμενο να υλοποιηθούν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας και από άλλες χώρες στις οποίες θα δοθούν διευκολύνσεις χρήσης της βάση Ακρωτηρίου.

Και αυτό, όπως ανέφερε, λόγω της εγγύτητας της Κύπρου με το Ιράκ, αλλά και γιατί στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, υπάρχουν πρώτης τάξεως εγκαταστάσεις και μια πολύ έμπειρη ομάδα.

Στο Ακρωτήρι σταθμεύουν στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου "Τορνέϊντο" και ελικόπτερα τύπου "Σινούκ", καθώς και μεταγωγικά Ψ-13, τα οποία πραγματοποίησαν επανειλημμένα ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας, που περιλάμβανε, όπως δήλωσε ο διοικητής των βάσεων, νερό σε πλαστικά δοχεία και ηλιακούς λαμπτήρες.