current views are: 1

16 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση12:20

Spiegel: Υποκλοπή «κατά λάθος» συνομιλιών Κλίντον και Κέρι – Στο στόχαστρο και η Άγκυρα

Οι γερμανοί τελικά δεν ήταν μονάχα θύματα υποκλοπών, αλλά και… θήτες.

Δημοσίευση 12:20’
αρθρο-newpost

Οι γερμανοί τελικά δεν ήταν μονάχα θύματα υποκλοπών, αλλά και… θήτες.

Οι γερμανοί τελικά δεν ήταν μονάχα θύματα υποκλοπών, αλλά και… θήτες.

Αυτό αποκαλύπτει το περιοδικό  Der Spiegel που τονίζει πως τηλεφωνικές συνομιλίες των  υπουργών Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι καταγράφηκαν κατά λάθος από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπεκλάπη μία συνομιλία μέσω δορυφορικού τηλεφώνου που είχε ο Τζον Κέρι το 2013 με αντικείμενο το Μεσανατολικό.

Το 2012 οι γερμανοί πράκτορες «άκουσαν» αντίστοιχη συνομιλία που είχε η Χίλαρι Κλίντον με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

Το περιοδικό, που δεν αναφέρει τις πηγές του, υπογραμμίζει πως οι παρακολουθήσεις έγιναν κατά λάθος και ότι οι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν πραγματικοί στόχοι της BND.

Γερμανός αξιωματούχος που μίλησε στο Spiegel αποκάλεσε «ηλιθιότητα» το γεγονός ότι οι καταγραφές δεν καταστράφηκαν αμέσως.

Το περιοδικό ωστόσο  επικαλείται και ένα απόρρητο έγγραφο της BND  που χρονολογείται από το 2009, και σύμφωνα με το οποίο στόχος των μυστικών υπηρεσιών ήταν και η… Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως Άγκυρα και Βερολίνο είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του NATO.

Όπως και να χει, πρόκειται για μία αποκάλυψη που σίγουρα θα φέρει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ κατέκρινε σφοδρότατα την Ουάσιγκτον για τις μυστικές παρακολουθήσεις αξιωματούχων συμμαχικών κρατών, τις οποίες αποκάλυψε το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν.


σχετικα αρθρα