Στο Βερολίνο στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας καθώς αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της  Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση που παραμένει αμείωτη στην ανατολική Ουκρανία.

Το επόμενο βήμα θα είναι μια ειρηνευτική σύνοδος Ρωσίας – Ουκρανίας δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, έπειτα από επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αφορμή την κατάσταση στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ακινητοποιημένη παραμένει η  οχηματοπομπή με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ουκρανική μεθόριο, ενώ αναμένεται η επιθεώρησή της, την ώρα που ο αρχηγός των ανταρτών του Ντονέτσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί επίτηδες τα φορτηγά.

Το προπύργιο των ανταρτών, το Ντονέτσκ, το οποίο πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, «βρίσκεται σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και τη βοήθεια, που η Ρωσία μας στέλνει και την οποία εμείς δεν έχουμε ακόμα λάβει, την έχουμε ανάγκη όπως το οξυγόνο» δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο «πρωθυπουργός» των αυτονομιστών.

Τα περίπου 300 ρωσικά φορτηγά, που μεταφέρουν 1800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τη Μόσχα, παρέμεναν σταθμευμένα νωρίτερα σήμερα σε απόσταση σχεδόν 30 χιλιομέτρων από το συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ στη Ρωσία, στην περιοχή Καμένσκ- Σακτίνσκι, παρατήρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, γεγονός που σημαίνει ότι δε μετακινήθηκαν καθόλου από την περασμένη Πέμπτη.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες και τελωνειακοί που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος δεν έχουν ξεκινήσει την επιθεώρησή τους, καθώς αναμένουν έγγραφα εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού που έχει αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στα προπύργια των ανταρτών.