Οι υγειονομικές αρχές της Λιβερίας χορήγησαν σε τρεις γιατρούς που έχουν μολυνθεί από τονιό Έμπολα το σπάνιο πειραματικό φάρμακο ZMapp.

Σύμφωνα με δυο νοσοκομειακές πηγές από την πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια που μίλησαν στοι πρακτορείο Reuters, οι γιατροί Ζουκούνις Άιρλαντ και Άμπρααμ Μπόρμπορ από τη Λιβερία καθώς και ο δρ Άροζ Κόσμος Ισούκου από τη Νιγηρία είναι οι πρώτοι αφρικανοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία. Το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο αμερικανούς που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε έναν ισπανό ιεραπόστολο. Όλοι τους εργάζονταν σε νοσοκομεία της Λιβερίας. Η υγεία των δυο αμερικανών βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου όμως ο ισπανός ιεραπόστολος κατέληξε.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αναφέρει ότι έχουν παραχθεί μόνο 10 έως 12 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου και αυτό εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με το ποιος ασθενής θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στη χορήγηση του ορού. Ταυτόχρονα η εμφανής βελτίωση στην κατάσταση των δύο αμερικανών εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προκαλεί κύμα λαϊκής απαίτησης ώστε το πειραματικό φάρμακο να διατεθεί και σε αφρικανούς ασθενείς ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης του αιτήματος αυτού στο Twitter, στον λογαριασμό #giveustheserum.

Δεν υπάρχει σήμερα εμβόλιο κατά της άκρως μεταδοτικής νόσου και οι άλλες μορφές θεραπείας έχουν σχεδιαστεί μόνο για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του ιού όπως ο πυρετός, ο εμετός και η αιμορραγία. Ο ιός είναι πολύ φονικός καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας φτάνουν στο 90% των ασθενών ένα ποσοστό θνησιμότητας τόσο υψηλό που το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), κατατάσσει την ασθένεια στην υψηλότερη κατηγορία Α «παράγοντας βιοτρομοκρατίας».

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλεφ έχει κηρύξει της χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης λόγω της εκδήλωσης του ιού που θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση από την περίοδο 1989-2003 και τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.