Μισό αιώνα διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος της Κολομβίας με 200.000 νεκρούς και από τις δυο πλευρές.

Θύματα και των δύο πλευρών από την Κούβα όπου έχουν διαφύγει,  έκαναν έκκληση στους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ταυτόχρονα δήλωσανα την προθυμία του να συγχωρήσουν τα ειδεχθή εγκλήματα σε βάρος τους και κάλεσαν όλους τους Κολομβιανούς να στηρίξουν τον αγώνα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Δώδεκα θύματα, από όλες τις πλευρές, μίλησαν το Σάββατο στους διαπραγματευτές, στην Αβάνα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε και επισήμως η φωνή των θυμάτων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό ενός πολέμου από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι.

Συνολικά, 60 θύματα θα μιλήσουν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που εργάζονται εδώ και περίπου δύο χρόνια στην Κούβα που τους φιλοξενεί, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

«Εάν εμείς, που μας έπληξε ευθέως η βία, μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, γιατί δεν μπορεί και η υπόλοιπη χώρα; Γιατί δεν μπορεί να συγχωρέσει;» διερωτήθηκε η Κονστάνσα Τουρμπάι, ολόκληρη η οικογένεια της οποίας σκοτώθηκε από τις FARC. Ο ένας από τους αδελφούς της είχε απαχθεί και σκοτώθηκε το 1997. Ένας άλλος αδελφός, πρόεδρος μιας ειρηνευτικής επιτροπής, δολοφονήθηκε μαζί με τη μητέρα τους και άλλους πέντε ανθρώπους το 2000.

Η Τουρμπάι και άλλα 11 θύματα των FARC, του στρατού και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, μίλησαν στους δημοσιογράφους το Σάββατο, αφού προηγουμένως είχαν απευθυνθεί στους διαπραγματευτές, κεκλεισμένων των θυρών.
Πολλοί Κολομβιανοί είναι αντίθετοι με τις διαπραγματεύσεις και θα προτιμούσαν να συνεχίσουν οι ένοπλες δυνάμεις να μάχονται τις FARC.