Το Κίεβο αναμένεται να επισκεφτεί στις 23 Αυγούστου η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου προγραμματίστηκε για την παραμονή της εθνικής εορτής της Ουκρανίας», στις 24 Αυγούστου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Η Μέρκελ νωρίτερα, μιλώντας στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα υποσχέθηκε στις χώρες της Βαλτικής ότι το ΝΑΤΟ θα τις υπερασπιστεί, χωρίς να στείλει μόνιμα μάχιμα στρατεύματα μεν, αλλά αυξάνοντας τις στρατιωτικές κινήσεις του στην περιοχή.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι... το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ —το καθήκον να παράσχουμε αμοιβαία υποστήριξη— δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά είναι κάτι (...) με σάρκα και οστά» δήλωσε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου με την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει πτήσεις για τη φύλαξη του εναερίου χώρου της Λετονίας στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής από την 20ή Αυγούστου.

Η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία ανησυχούν ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον προάγγελο αποσταθεροποίησης στην περιοχή από τη Μόσχα.