Στην επικράτηση του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές αναφέρθηκε ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών.

Όπως εκτίμησε, «στη νέα περίοδο που ξεκίνησε με τις προεδρικές εκλογές το όραμα της δημοκρατικής Τουρκίας, έπαυσε πλέον να αποτελεί ουτοπία».

Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται από το φθινόπωρο του 2012, μέσω του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν, βρίσκονται στο βάθος όλων των μεγάλων εξελίξεων στην Τουρκία, αλλά και στη γενικότερη περιοχή. Έγκ

Οι βουλευτές του HDP, Περβίν Μπουλντάν, Ιντρίς Μπαλουκέν και Σιρί Σουρέγια Οντέρ, που συναντήθηκαν με τον Κούρδο ηγέτη στο Ίμραλι, μετέφεραν στους δημοσιογράφους ότι ο Οτσαλάν θεωρεί ότι «διανύουμε μια διαδικασία, της οποίας οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ μεγάλα».

«Ο πόλεμος των 30 ετών, τελειώνει με τις μεγάλες δημοκρατικές διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται» φέρεται να είπε στους βουλευτές.

«Η διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνει ιστορικές δυνατότητες που μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο για την ειρηνική κατάκτηση των ελευθεριών, και την επίλυση προβλημάτων, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλη την περιοχή», τόνισε ο Κούρδος ηγέτης.