Απότομη ανάφλεξη παρουσιάστηκε χθες στη Λωρίδα της Γάζας, με τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και Χαμάς να ξεσπούν εκ νέου και τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάρρευση των συνομιλιών του Καΐρου. 

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου απάντησε στις κατηγορίες του παλαιστίνιου διαπραγματευτή Αζάμ αλ-Αχμέντ ότι το Ισραήλ οδήγησε τις συνομιλίες σε αποτυχία καθώς απέσυρε τους διαπραγματευτές του από την Αίγυπτο, κατηγορώντας τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας. 

«Η διαδικασία του Καΐρου χτίστηκε σε μια συνολική και πλήρη παύση όλων των εχθροπραξιών και έτσι όταν οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, όχι μόνο ήταν μια σαφής παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, αλλά κατέστρεψε και την παραδοχή πάνω στην οποία βασίστηκαν οι συνομιλίες», δήλωσε ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Οι δηλώσεις του ισραηλινού αξιωματούχου έρχονται μετά τα όσα είπε ο Αζάμ αλ-Αχμέντ, επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στις έμμεσες διαπραγματεύσεις. 

«Η εκεχειρία είναι νεκρή και το Ισραήλ είναι υπεύθυνο», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Το Ισραήλ ματαίωσε τις επαφές που θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη (...) υπήρχε μια ισραηλινή απόφαση να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες του Καΐρου». 

Ένας εκ των ηγετών της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ ανέφερε ότι το Ισραήλ σε μια από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας είχε στόχο τον επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Μοχάμεντ Ντεΐφ. 

Όπως ανέφερε ο Μαρζούκ το Ισραήλ είχε σπάσει την ανακωχή «για να δολοφονήσει τον Μοχάμεντ Ντεΐφ» αλλά στην επίθεση σκοτώθηκαν άμαχοι. 

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο των μαχών επέστρεψε η γνώριμη σε όλους αναταραχή. Το Ισραήλ χθες εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές με τη Χαμάς να απαντάει με ρίψεις ρουκετών. 

Πέντε άτομα είναι οι πρώτες απώλειες στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας την πρώτη ημέρα της επανέναρξης των εχθροπραξιών. 

Η Χαμάς από την πλευρά της απείλησε να στοχεύσει με ρουκέτες το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και προειδοποίησε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν αυτόν τον προορισμό. 

Η παλαιστινιακή οργάνωσης είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ότι είχε εξαπολύσει μια ρουκέτα κατά του συγκεκριμένου αεροδρομίου και ενώ είχε προηγηθεί μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών κατά θέσεων στο νότιο Ισραήλ και στην περιοχή του Τελ Αβίβ. 

Π.Β.