Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλεί στην κοινή γνώμη ο αποκεφαλισμός του  Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μπροστά στην κάμερα.

Το βίντεο με την εκτέλεση του απαχθέντα πριν από περίπου δύο χρόνια δημοσιογράφου στη Συρία, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. και Το FBI σε μία πρώτη έρευνα του εκτιμά ότι είναι όντως αυθεντικό.

Ο Λευκός Οίκος σε μία πρώτη αντίδραση τονίζει πως «εάν είναι γνήσιο, είμαστε συγκλονισμένοι από την άγρια δολοφονία ενός αθώου αμερικανού δημοσιογράφου και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα να κάνει δήλωση για το περιστατικό. 

Η Γαλλία από την πλευρά της κάνει λόγο για «ειδεχθή δολοφονία». 

«Έχουμε να κάνουμε με μια βαρβαρότητα που χρησιμοποιεί τον τρόμο και την απειλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκαν επί μακρόν οι διεθνείς εξελίξεις

Σε μία εξέλιξη που σχετίζεται άμεσα με τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα Le Monde κάλεσε στη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από την πλευρά του επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα, καθώς όπως φαίνεται στο βίντεο ένας εκ των τζιχαντιστών που φαίνεται στο βίντεο μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά.

Ο Κάμερον θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, καθώς και με επιτελείς ασφαλείας της χώρας του για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι το βίντεο, με τίτλο «Ένα μήνυμα προς την Αμερική» δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γυρίστηκε σε ερημική περιοχή, χωρίς να καθίσταται δυνατό να αναγνωριστεί ποια είναι. Ο μασκοφόρος άνδρας που φαίνεται να προχωρεί στην εκτέλεση του δημοσιογράφου μιλά στα αγγλικά με βρετανική προφορά.

Στο τέλος, οι τζιχαντιστές «επιδεικνύουν» το ακέφαλο σώμα του ομήρου με το κομμένο κεφάλι του τοποθετημένο στην πλάτη του.

Λίγο αργότερα και πάλι οι εξτρεμιστές τζιχαντιστές του ισλαμικού Κράτους δημοσιοποίησαν στο Διαδίκτυο ένα ακόμη βίντεο όπου ισχυρίζονται ότι κρατούν όμηρο έναν ακόμη αμερικανό δημοσιογράφο τον Στίβεν Σότλεφ και αναφέρουν ότι η ζωή του εξαρτάται από την επόμενη κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.