Την απέλαση του ανταποκριτή της εφημερίδας New York Times ζήτησε σήμερα η εισαγγελία του  Αφγανιστάν.

Ο Μάθιου Ρόζενμπεργκ είχε γράψει σε άρθρο του, ότι αξιωματούχοι συζητούν την πιθανότητα να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση και να «καταλάβουν την εξουσία» για να δώσουν ένα τέλος στο αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά τις προεδρικές εκλογές.

Την Τρίτη, οι αφγανικές αρχές απαγόρευσαν στον Μάθιου Ρόζενμπεργκ, ο οποίος είναι ανταποκριτής της εφημερίδας στην Καμπούλ εδώ και τρία χρόνια, να φύγει από τη χώρα, με αφορμή αυτό το άρθρο του. 

Τόσο η εφημερίδα όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλαν την απόφαση αυτή, η οποία ανατράπηκε σήμερα: αντιθέτως, οι αρχές ζητούν τώρα από τον Ρόζενμπεργκ να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσα σε 24 ώρες και δεν πρόκειται να του επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού ο γενικός εισαγγελέας πληροφορήθηκε το άρθρο για το εκλογικό αδιέξοδο και το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, πληροφορίες που βασίζονταν σε ανώνυμες κυβερνητικές πηγές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της Καμπούλ.

Ο δημοσιογράφος είχε κληθεί την Τρίτη από τον εισαγγελέα να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών του, κάτι όμως που αρνήθηκε να κάνει.