Την αυθεντικότητα του βάρβαρου βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να αποκεφαλίζει έναν δημοσιογράφο επιβεβαίωσε και επίσημα ο Λευκός Οίκος.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέλυσαν το βίντεο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και δείχνει τους Αμερικανούς πολίτες Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το βίντεο αυτό είναι αυθεντικό», ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, σε ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα και το FBI είχε κρίνει πως το βίντεο είναι αυθεντικό.

Ομπάμα: Καρκίνος το Ισλαμικό Κράτος

«Πρέπει να ξεριζώσουμε αυτόν τον καρκίνο από τη Μέση Ανατολή. Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει καμία θέση στον πλανήτη μας τον 21ο αιώνα», σημείωσε μιλώντας για το περιστατικό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει επιδοθεί σε γενοκτονικές, φρικτές πράξεις δειλίας, ενάντια τόσο σε μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, όσο και σε αλλόθρησκους και μειονότητες. Βασανίζει και βιάζει ασταμάτητα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και προσέθεσε:

«Το μέλλον κερδίζουν όσοι το χτίζουν, όπως ο Τζέιμς Φόλεϊ και η οικογένειά του και όχι όσοι, σαν τον Ισλαμικό Κράτος, καταστρέφουν κάθε ανθρώπινη αξία».

Ο 40χρονος Τζέιμς Φόλεϊ, που ήταν πολύ έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής, είχε καλύψει την εξέγερση στη Λιβύη και κατόπιν έφυγε για τη Συρία. Είχε συνεργαστεί με πολλά μέσα ενημέρωσης μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, όταν απήχθη από ενόπλους και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Νέες αεροπορικές επιδρομές

Στο μεταξύ, η αντίδραση των ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ήταν άμεση: Αεροσκάφη προχώρησαν σε νέα πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (CentCom).

Οι βομβαρδισμοί, 14 τον αριθμό,  που πραγματοποιήθηκαν από καταδιωκτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είχαν επίκεντρο τα περίχωρα του φράγματος της Μοσούλης, που ανακατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές την Κυριακή, και είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν «6 (οχήματα) Χάμβι, 3 θέσεις όπου είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί, ένας όλμος και δύο στρατιωτικά φορτηγά» διευκρίνισε η CentCom.