Η Ιταλία είναι έτοιμη να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με σοβιετικής κατασκευής τουφέκια, ανακοίνωσε η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

«Η Ιταλία μπορεί να προσφέρει μια ορισμένη ποσότητα ελαφρών όπλων για προσωπική και τοπική άμυνα καθώς και πυρομαχικά για αυτά», είπε η κ. Πινότι στο κοινοβούλιο, την ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Βαγδάτη και στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού θύλακα.

«Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε η κ. Πινότι ενώπιον των επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας που συγκλήθηκαν σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση για το ζήτημα.

Τα όπλα θα προέλθουν από τα αποθέματα του τακτικού στρατού, καθώς και από αποθηκευμένη ποσότητα περίπου 30.000 Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί από ιταλικά στρατεύματα σε πλοίο που τα μετέφερε στην πρώην Γιουγκοσλαβία εν μέσω του εμφυλίου, τη δεκαετία του 1990, είπε η κ. Πινότι.

TAGS