Μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος η οικογένεια του Τζέιμς Φόλεϊ το Νοέμβριο του 2013 άρχισε τις πρώτες διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς του αμερικανού δημοσιογράφου.

Οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα για την απελευθέρωσή του και έδιναν αποδείξεις ότι ήταν ζωντανός, όπως είπε ο Φίλιπ Μπαλμπόνι διευθύνων σύμβουλος της GlobalPost για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν ο Τζέιμς Φόλεϊ.

Ωστόσο η επικοινωνία αυτή δεν κράτησε πολύ και μέχρι την περασμένη Τετάρτη, δεν υπήρχαν άλλα μηνύματα προς την οικογένεια καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια σταθερή πολιτική να μην πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσεις απαγωγής, ή να ενθαρρύνουν τρίτους να το πράξουν, μια πολιτική που διαφέρει όμως από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Μετά τελικά από μήνες σιωπής από τους απαγωγείς του αμερικανού δημοσιογράφου το βράδυ της 13ης Αυγούστου, η οικογένειά του έλαβε ένα τελευταίο ανατριχιαστικό μήνυμα:«Ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους»

΄Αμεσα η οικογένεια κοινοποίησε το μήνυμα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν απαχθέντες αμερικανούς πολίτες, βοήθησε την οικογένεια ώστε να σταλεί στους τζιχαντιστές μια απάντηση με την οποία ικέτευαν για έλεος, δήλωσε ο Φιλ Μπαλμπόνι. «Ήταν μια έκκληση για έλεος. Η οικογένεια και οι φίλοι του ήλπιζαν ότι οι τζιχαντιστές μπλόφαραν και ήθελαν λύτρα», ανέφερε ο ίδιος. 

Ωστόσο, έξι ημέρες αργότερα, την Τρίτη, το Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε ένα φρικιαστικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube όπου έδειχνε τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ από έναν μασκοφόρο μαυροντυμένο άντρα ο οποίος απείλησε να σκοτώσει και έναν δεύτερο αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στιβεν Σότλοφ.  

Αποτυχημένη η προσπάθεια διάσωσης των αμερικανών ομήρων 

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν "αυτό το καλοκαίρι" μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά απέτυχαν, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος. 

"Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο πρόεδρος (Ομπάμα) έδωσε το πράσινο φως για μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών πολιτών που έχουν απαχθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία", εξηγεί σε ανακοίνωση η Λάιζα Μόνακο, η κύρια σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας. 

"Η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε πως είχε αρκετές πληροφορίες και, όταν παρουσιάσθηκε η ευκαιρία, ο πρόεδρος εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αρχίσει γρήγορα μια επιχείρηση με στόχο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας", συνεχίζει. 

Όμως η επιχείρηση αυτή απέτυχε "επειδή οι όμηροι δεν ήταν παρόντες" στο σημείο που είχε εντοπισθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει. 

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζουν πάντως την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων τους οποίους αφορούσε η επιχείρηση αυτή.