Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα Γκάμπι Λεβί εξέφρασε τις "ανησυχίες" της χώρας του σε τούρκους αξιωματούχους για το στολίσκο με βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους που θα επιχειρήσει να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

"Ο πρεσβευτής εξέφρασε στους τούρκους συνομιλητές του τις ανησυχίες που μας προκαλεί η αποστολή ενός στολίσκου οι συμμετέχοντες στον οποίο διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στη Χαμάς εντός των προσεχών μηνών", δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μια τέτοια πρωτοβουλία συνιστά "πρόκληση στη βία" και "ίδιο μήνυμα διαβιβάστηκε σε άλλες χώρες στην Ευρώπη ώστε να αποτραπεί ο απόπλους του στολίσκου".

Ένας διεθνής στολίσκος με ακτιβιστές από 50 χώρες, εκ των οποίων η Τουρκία, αναμένεται να κατευθυνθεί έως τα τέλη Μαΐου με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι οργανωτές της αποστολής στην Αθήνα.

Την ίδια ημέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε την ΕΕ να εμποδίσει τον απόπλου του στολίσκου προς τη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια αποστολή συνιστά "σκόπιμη πρόκληση με στόχο να βάλει φωτιά στο μπαρούτι".

Ο Νετανιάχου είχε ήδη ζητήσει την 1η Απριλίου από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να σταματήσει το στολίσκο που επιδιώκει να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, ο νέος στολίσκος πρόκειται να κατευθυνθεί τον ερχόμενο μήνα στις ακτές της Γάζας, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έφοδο κομάντος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εναντίον του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά που μετείχε στο στολίσκο αρωγής προς τη Γάζα, ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Γάζας. Στην έφοδο αυτή σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι.

Η ισραηλινή επιχείρηση καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Ύστερα από τις διεθνείς πιέσεις, το Ισραήλ χαλάρωσε τον αποκλεισμό του στη Λωρίδα της Γάζας -το παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς- διατηρώντας ωστόσο αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό, απαγόρευση των εξαγωγών και σκληρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία ανθρώπων στην είσοδο και την έξοδο της Γάζας.