current views are: 2

22 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση04:37

Ο αδιάφθορος Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ένας ακαδημαϊκός με λαμπρή καριέρα, και με ελάχιστα χρόνια εμπειρίας στη μάχιμη πολιτική είναι ο διάδοχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία της χώρας.  

Δημοσίευση 04:37’
αρθρο-newpost

Ένας ακαδημαϊκός με λαμπρή καριέρα, και με ελάχιστα χρόνια εμπειρίας στη μάχιμη πολιτική είναι ο διάδοχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία της χώρας.  

Eπιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης 

Ένας ακαδημαϊκός με λαμπρή καριέρα, και με ελάχιστα χρόνια εμπειρίας στη μάχιμη πολιτική είναι ο διάδοχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία της χώρας.  

Είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, εμπνευστής της στροφής της Τουρκίας προς ανατολάς, το δόγματος δηλαδή που ακολουθεί τη χώρα ακόμη και πριν ο ίδιος υπουργοποιηθεί. 

Το χρίσμα για την πρωθυπουργία και την αρχηγία του AKP στον Νταβούτογλου έδωσε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το ανακοίνωσε επίσημα ο ίδιος ο Ερντογάν και πλέον απομένουν τα… τυπικά. 

Η επικύρωση δηλαδή των αποφάσεων από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου, μία απόφαση που θεωρείται απίθανο να αλλάξει. Μία μέρα αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα προέδρου της δημοκρατίας και την 29η Αυγούστου, αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου. 

Η λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και το «στρατηγικό βάθος» 

Έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα οικονομίας και του τμήματος πολιτικής επιστήμης και διεθνών σπουδών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ο γεννημένος το 1959 Νταβούτογλου αρχίζει την ακαδημαϊκή του καριέρα από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας, όπου μέχρι το 1993 διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος πολιτικής επιστήμης. 

Το 1995 επιστρέφει στην Τουρκία για να διδάξει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη όπου θα παραμείνει μέχρι και το 1999, ενώ το διάστημα 1998 – 2002 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ακαδημία Ενόπλων Δυνάμεων και στην Πολεμική Ακαδημία. 

Την περίοδο 1999-2004 διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπέικεντ της Κωνσταντινούπολης, ενώ παράλληλα δίδασκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστημίου Μαρμαρά. 

Μία ακαδημαϊκή καριέρα που μπορεί να χαρακτηριστεί αν μη τι άλλο λαμπρή και γόνιμη. Αποκορύφωμα ενδεχομένως της πορείας του ήταν η έκδοση του βιβλία του «Στρατηγικό Βάθος» το 2001, το οποίο εν πολλοίς περιγράφει το δόγμα που ακολουθεί η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική.  

Το εν λόγω βιβλίο – ίσως το σημαντικότερο του συγγραφικού έργου που έχει να επιδείξει ο Νταβούτογλου ανέλυε τη  στρατηγική θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα. Ο Νταβούτογλου αναλύει σε βάθος κάθε πτυχή της Τουρκίας, ιστορική, οικονομική, γεωγραφική, οικονομική, πολιτισμική, ακόμα και ψυχολογική, και ερμηνεύει πώς κάθε τέτοια πτυχή αλληλεπιδρά με κάποια άλλη, αλλά και με τις αντίστοιχες συνθήκες των γειτονικών κρατών της. Και γειτονικά κράτη δεν θεωρεί μόνο αυτά που έχουν κοινά σύνορα, αλλά όλα τα κράτη στα οποία η Τουρκία θα μπορούσε να έχει συμφέροντα. 

Στους διαδρόμους της εξουσίας 

Έχοντας πλέον αναχθεί σε ακαδημαϊκό με παγκόσμιο κύρος, ο Νταβούτογλου το 2003 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ έλαβε το βαθμό του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, ενώ διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλός του για όσον καιρό κατέλαβε αυτή τη θέση, από το Νοέμβριο του 2002 έως και τον Μάρτιο του 2003

Στη συνέχεια βρέθηκε δίπλα στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως σύμβουλος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, και στον ανασχηματισμό της Πρωτομαγιάς του 2009 ανέλαβε ορίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών.  

Με την ενεργό πολιτική ασχολήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011, όταν και εκλέχθηκε βουλευτής με το κυβερνών AKP ενώ διατήρησε και τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών. 

Παρότι αρκετοί χαρακτηρίζουν την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία ως «Νεοωθομανισμό», ο ίδιος έχει απορρίψει αυτόν το χαρακτηρισμό σε συνέντευξή του το 2009: 

«Η Τουρκία ως έθνος – κράτος είναι ίση με οποιοδήποτε κράτος στην περιοχή μας, ανεξαρτήτως πληθυσμού ή έκτασης. Δεν επιδιώκουμε καμία ηγεμονία απέναντι σε κανέναν. Απλά προσπαθούμε να συμβάλουμε στην εγκαθίδρυση μίας μόνιμης ειρήνης στην περιοχή». 

Και έπειτα από μία πενταετία, ήρθε η ώρα για τον Αχμέτ Νταβούτογλου να γίνει ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στην Τουρκία. Η επιρροή που ασκεί τόσο στο AKP – παρότι ασχολείται ενεργά με το κόμμα μόλις 3 περίπου χρόνια- αλλά και το γεγονός ότι το όνομά του δεν έχει εμπλακεί στα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν το κυβερνών κόμμα και έχουν αγγίξει μέχρι και τον στενό πυρήνα του Ερντογάν φαίνεται προς το παρόν να λειτουργούν υπέρ του.  

Το πως θα εκμεταλλευτεί τη νέα του θέση και κυρίως πως θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που του δίνει η πρωθυπουργία, μένει να αποδειχθεί…


σχετικα αρθρα