Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδας), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την ώρα που οι αντιδράσεις της Δύσης για την είσοδο του κομβόι με σε ουκρανικό έδαφος μεγαλώνουν.

Αντικείμενο στο Συμβούλιο είναι το ρωσικό κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πέρασε σε ουκρανικό έδαφος χωρίς την έγκριση του Κιέβου, το οποίο από την πλευρά του χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «εισβολή» εκ μέρους της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στην Ουκρανία, που κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά «σαφή παραβίαση» των ρωσοουκρανικών συνόρων.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 20 ρωσικά φορτηγά που μεταφέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν σήμερα στο κέντρο του Λουγκάνσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Νωρίτερα σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου των ανταρτών είχε επιβεβαιώσει την άφιξη στο Λουγκάνσκ της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής από τη Ρωσία.

«Είναι αλήθεια, τα πρώτα οχήματα έχουν φθάσει στο Λουγκάνσκ» είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο εκπρόσωπος τύπου Κοντσαντίν Κνιρίκ.

Έντονη αντίδραση των ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία να αποσύρει «αμέσως» την οχηματοπομπή.

Η αποστολή αυτών των φορτηγών «συνιστά μια παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία» δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Η Ρωσία πρέπει αμέσως να αποσύρει τα οχήματά της και το προσωπικό της από το ουκρανικό έδαφος» προσέθεσε ο ίδιος απειλώντας τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.