Άγριες μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται σε εξέλιξη στην επαρχεία Ράκα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μάχες διεξάγονται γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα, το τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην περιοχή που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν μετά το βράδυ της Τρίτης, όταν οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν μια μεγάλη επιχείρηση για την κατάληψη του αεροδρομίου και πραγματοποίησαν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να μπορέσουν να προωθηθούν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ Ράμι Άμπντελ Ραχμάν είπε ότι τουλάχιστον 70 μαχητές του ΙΚ έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές του στρατού, από πυραύλους τύπου Σκουντ και από εκρήξεις ναρκών.

Την Πέμπτη η Δαμασκός έστειλε ενισχύσεις, κυρίως στρατιώτες που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Τάμπκα με ελικόπτερα.

Το ΙΚ ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και την ανατολική Συρία, κυρίως στην επαρχία της Ράκα. Τον Ιούλιο και στις αρχές Αυγούστου απώθησε τον στρατό από δύο σημαντικές βάσεις στη Ράκα, αφού σκότωσε περισσότερους από 100 στρατιώτες.

Οι επιθέσεις αυτές ανάγκασαν το συριακό καθεστώς να εξαπολύσει μια πρωτοφανή επιχείρηση βομβαρδισμών στις θέσεις που κατέχει το ΙΚ στη Ράκα και σε άλλες περιοχές, μολονότι μέχρι τώρα οι δύο πλευρές είχαν αποφύγει την κατά μέτωπο σύγκρουση.