Βασικός στόχος της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Κίεβο είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Φράιε Πρέσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε  ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.

«Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Σ την ατζέντα των συνομιλιών είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία», κατέληξε.

Η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του έτους, είναι πάνω απ' όλα μια χειρονομία στήριξης στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος εξελέγη στη θέση αυτή πριν από περίπου τρεις μήνες. Στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Μέρκελ θα επιχειρήσει επίσης να πείσει τον Ποροσένκο και τους σκληροπυρηνικούς εθνικιστές της Ουκρανίας που θέλουν να συντρίψουν στρατιωτικά τους αυτονομιστές στα ανατολικά, να ξανασκεφτούν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.