Τα πρώτα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και είχαν εισέλθει χθες στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν σήμερα το πρωί στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στο σημείο αυτό και με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τα πρώτα φορτηγά, λευκού χρώματος, πέρασαν τη συνοριακή διάβαση και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση. 

Ορισμένα φορτηγά πέρασαν τα σύνορα, δήλωσε ο Πολ Ρικάρ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών στη ρωσο-ουκρανική συνοριακή διάβαση, χωρίς να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των οχημάτων. 

"Τα πρώτα 34 οχήματα πέρασαν ήδη τον τελωνειακό έλεγχο και επέστρεψαν στη Ρωσία" δήλωσε από την πλευρά του ο Ράγιαν Φαρούσκιν, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti. Όπως δήλωσε, φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές αναμένονται στα σύνορα για να επιστρέψουν στη Ρωσία

Ύστερα από μια εβδομάδα αναμονής, η ρωσική αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα εισήλθε χθες στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Χθες βράδυ έφθασε στο προπύργιο των ανταρτών στο Λουχάνσκ, όπου έγινε η εκφόρτωση των 1.800 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας --τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ηλεκτρικές γεννήτριες-- σε κέντρο διανομής της πόλης αυτής, σύμφωνα με τη δημόσια ρωσική τηλεόραση. Η Ρωσία είχε αφήσει δημοσιογράφους να δουν τα φορτία στο εσωτερικό πέντε φορτηγών της αυτοκινητοπομπής. 

Σύμφωνα με καταμέτρηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, 227 φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος, ενώ η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη μεταφορά της βοήθειας με αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών.