Τη συμμετοχή της Μόσχας σε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ από το Κίεβο όπου βρίσκεται.

«Η επιτυχία δεν είναι δυνατή αν μόνον η μία πλευρά ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, σε κοινή συνέντευη τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να υπάρχουν δύο πλευρές. Δεν μπορείς να επιτύχεις μόνος σου την ειρήνη. Ελπίζω πως η συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν στην επιτυχία. Τα σχέδια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ... τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι δράσεις», δήλωσε ακόμη η Μέρκελ προσθέτοντας πως χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός εγγυημένη από αμφότερες τις πλευρές.

Η γερμανίδα καγκελάριος, υπογράμμισε επίσης πως η διαφύλαξη της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας αποτελεί στόχο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής: «Η σημασία της επίσκεψής μου είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δείχνει πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έχει ουσιαστική σημασία», τόνισε η Μέρκελ και ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα με στόχο να ενισχυθούν οι τομείς της ενέργειας και των υδάτων της Ουκρανίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Ο Πέτρο Ποροσένκο, από την πλευρά του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως «ο πόλεμος δεν είναι επιλογή μας, μας επιβλήθηκε έξωθεν» και πως η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει ειρήνη στις φιλορωσικές ανατολικές περιοχές, αλλά όχι σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας.

«Είναι καιρός να επικρατήσει ειρήνη στο Ντονμπάς. Η ουκρανική εξουσία θα κάνει τα πάντα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε αυτό να συμβεί. Όμως όχι σε βάρος της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», τόνισε προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να εργασθεί με την Ευρώπη για να φέρει την ειρήνη στη χώρα και πως η ειρήνη θα επιτευχθεί γρήγορα εφόσον απομακρθυνθούν οι ένοπλοι αυτονομιστές μαχητές και οι "ξένοι μισθοφόροι".