Ένα ακόμη χτύπημα στις ήδη εύθραυστες σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας αναμένεται να φέρει δημοσίευμα του περιοδικού Focus, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ αναφέρει πως η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε την Άγκυρα εδώ και... σχεδόν τέσσερις δεκαετίες!

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η BND κατασκόπευε την Τουρκία από το 1976 και πως η τότε γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ, είχε ρητώς εγκρίνει το μέτρο αυτό.

Το περιοδικό επικαλείται επίσης κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα εντολή της BND να παρακολουθεί τους τουρκικούς πολιτικούς και κρατικούς θεσμούς έχει συμφωνηθεί από μία κυβερνητική ομάδα εργασίας. Αυτή περιελάμβανε εκπροσώπους του γραφείου της καγκελαρίου, καθώς και των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Τουρκία κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα μετά τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης – κυρίως του περιοδικού Der Spiegel- σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο είχε κατατάξει την Άγκυρα ως κορυφαίο στόχο παρακολούθησης σε ένα κυβερνητικό έγγραφο από το 2009 και κατασκόπευε την Τουρκία επί σειρά ετών.