Διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ θα συναντηθεί με τον ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον νέο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ-Αμπάντι, διευκρίνισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, την ώρα που οι μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εντείνονται.

Το θέμα των συνόρων, κυρίως η πλωτή οδός Σατ αλ-Αράμπ (Αρβάντ στα περσικά), ποτάμι που αποτελεί φυσικό σύνορο των δύο χωρών και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο, αναμένεται να συζητηθούν κατά την επίσκεψη, σύμφωνα με το IRNA.

Το Ιράν, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες, όπως στο Ιράκ, ήταν ο μεγαλύτερης υποστηρικτής του πρώην ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι, πριν εγκαταλείψει τον σύμμαχό του που κατηγορείται για όλα τα δεινά στο Ιράκ και εκφράσει ικανοποίηση για τον διορισμό του Αμπάντι.

Η Τεχεράνη είχε απευθύνει έκκληση στα ιρακινά κόμματα για εθνική ενότητα προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική κρίση και να καταπολεμηθούν οι τζιχαντιστές.

Το Ιράν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρείχε συμβουλές στην κυβέρνηση και στους Κούρδους του Ιράκ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ.