«Κανένας στην Ευρώπη» δεν θέλει έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που επισημαίνει πως τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο πολωνός ΥΠΕΞ σημειώνει πως οι πρακτικές της Μόσχας στην ουκρανική κρίση δικαίωσαν όσα έλεγε η Βαρσοβία για την ανάγκη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας.

«Ο βασικός στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να διατηρήσει τη ρωσική επιρροή στην εγγύς γειτονιά της χώρας του και το status μιας ισχυρής και δυνατής χώρας. Όταν λοιπόν το Κίεβο επρόκειτο να συνάψει δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μόσχα αισθάνθηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από την υπεράσπιση της επιρροής της» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενσκήψει στις ανάγκες των μελών του στην Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο αποκλείει προς το παρόν το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας μίας «Ενεργειακής Ένωσης» ώστε η ΕΕ να ισχυροποιήσει τη θέση έναντι της Μόσχας στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει ανοίξει τα μάτια σε πολλούς ώστε να αντιληφθούν ότι η ενέργεια εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικής πίεσης στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ περιορίζει δραματικά τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών και στη Δυτική Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Για να γίνει πραγματικότητα η Ενεργειακή Ενωση χρειαζόμαστε αποτελεσματική ενεργειακή υποδομή και συνεργασία, πανευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης σε περίπτωση κρίσης, ανάπτυξη ενδογενών ενεργειακών πηγών, καθώς και εναλλακτικούς προμηθευτές, κυρίως στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Προσβλέπουμε στο γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ είναι αφοσιωμένος στο να κάνει πραγματικότητα την Ενεργειακή Ένωση. Μέσω δε ενός συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων για την τιμή του αερίου θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη διαπραγματευτική ισχύ της ΕΕ ως ενός εκ των μεγαλύτερων καταναλωτών αερίου στον κόσμο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ενταχθεί η Πολωνία στην ευρωζώνη σημειώνει πως αυτό είναι μία από τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Η νέα γεωπολιτική κατάσταση απαιτεί να λάβουμε υπόψη μας τις πολιτικές πτυχές της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Οι προσπάθειες της Πολωνίας να συμμετάσχει στο ευρώ δεν πρέπει μόνο να αρκούνται στα κριτήρια του Μάαστριχτ αλλά επίσης να οικοδομούν επαρκές επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας, ευελιξίας της αγοράς εργασίας και βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Οι Πολωνοί είναι από τους πιο ενθουσιώδεις σχετικά με την ΕΕ και αναγνωρίζουν τα οφέλη της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει η ένταξη στην ευρωζώνη κοινωνική αποδοχή».