Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του Μάικλ Μπράουν, του 18χρονου μαύρου που σκοτώθηκε από έναν λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον (Μιζούρι).

Ύστερα από δέκα ημέρες φυλετικών εντάσεων, η ηρεμία φαίνεται να έχει αποκατασταθεί, ενώ η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στο Σεντ-Λούις, σε μια εκκλησία των Βαπτιστών η οποία μπορεί να υποδεχθεί 5.000 πιστούς.

Ο 18χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε μέρα-μεσημέρι στις 9 Αυγούστου από έναν λευκό αστυνομικό, πρόκειται στη συνέχεια να ενταφιαστεί παρουσία της οικογένειάς του στο κοιμητήριο Σεντ Πίτερς του Σεντ-Λούις.

Υπενθυμίζεται πως ο Μάικ Μπράουν, ο οποίος μόλις άρχιζε τις πανεπιστημιακές σπουδές του, έβγαινε άοπλος από ένα κατάστημα οινοπνευματωδών αυτού του προαστίου του Σεντ-Λούις, όπου είχε κλέψει ένα πακέτο τσιγάρα, όταν σκοτώθηκε από τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

Την Κυριακή, περίπου 400 διαδηλωτές, οι περισσότεροι μαύροι, συγκεντρώθηκαν μέσα σε αποπνικτική ζέστη στη μνήμη του νεκρού. Οι περισσότεροι φορούσαν μπλουζάκια του κινήματος: "Τα χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε", παρουσία των γονιών του Μάικ Μπράουν και του πατέρα του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άλλου νεαρού μαύρου ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2012 στη Φλόριντα από έναν φρουρό συνοικίας.

Στην κηδεία του νεαρού αναμένονται πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο υποστηρικτής των δικαιωμάτων του πολίτη αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον.

Παράλληλα, ορκωτό δικαστήριο του Σεντ-Λούις πρόκειται να αποφασίσει αν υπάρχουν λόγοι για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του 28χρονου αστυνομικού, ο οποίος έχει τεθεί προς το παρόν σε υποχρεωτική άδεια.

TAGS