current views are: 1

25 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση07:55

Πολιτικός «σεισμός» στη Γαλλία – Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Βαλς

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δημοσίευση 07:55’
αρθρο-newpost

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Φρανσουά Ολάντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλς να σχηματίσει αύριο, Τρίτη, μια νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τους «προσανατολισμούς που ο ίδιος (ο πρόεδρος) έχει προσδιορίσει για τη χώρα μας».

Ο Ολάντ «δέχθηκε σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Ο Μανουέλ Βαλς υπέβαλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτηση της κυβέρνησής του». Η γαλλική προεδρία υπογραμμίζει πως η σύνθεση της νέας κυβέρνησης «θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας της Τρίτης».

Οι δηλώσεις που άναψαν «φωτιά»

Να σημειωθεί ότι η υποβολή της παραίτησης της κυβέρνησης έρχεται μια ημέρα αφού ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ ζήτησε να υιοθετηθούν νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε αυτό που χαρακτήρισε «εμμονή» της Γερμανίας με τη δημοσιονομική λιτότητα.

Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή υπουργό «η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς», υποστήριξε ο Μοντεμπούρ.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος, όπως είπε, σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση, και προσθέτει όμως «η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται». 

Ο γάλλος πρόεδρος είχε καλέσει τον Βαλς να σχηματίσει νέα κυβέρνησή πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν συνεχώς υποχρεωμένος να συμβιβάζει τις διαφορές ανάμεσα στους αριστερούς όπως ο Μοντεμπούρ και τα περισσότερο κεντρώα μέλη της υπό τους σοσιαλιστές κυβέρνησής του.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας ανακλήθηκε χθες αυστηρά στην τάξη από το περιβάλλον του Βαλς, που θεωρεί απαράδεκτες τις έντονες επικρίσεις του υπουργού εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Θεωρούμε πως παραβιάσθηκε μια κίτρινη γραμμή στο βαθμό που ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική γραμμή της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του περιβάλλοντος του Βαλς.

«Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δράσει», είχε προσθέσει η πηγή αυτή, αφήνοντας να πλανάται μια αμφιβολία για την ίδια την παραμονή του Μοντεμπούρ στη θέση του.

Ο Μοντεμπούρ επιβεβαίωσε σήμερα τις επικρίσεις του για την οικονομική πολιτική των Φρανσουά Ολάντ και Μανουέλ Βαλς αρνούμενος πως ευθύνεται για οποιαδήποτε «παραβίαση της κυβερνητικής αλληλεγγύης».


σχετικα αρθρα