Μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα οι μάχες ξέσπασαν την ώρα που οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωναν πως μάχη μαίνεται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και φάλαγγας τεθωρακισμένων που εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος από τη νότια Ρωσία, στην περιοχή της Μαριούπολης, περί τα 90 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ

Οι αντάρτες του Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι άρχισαν αντεπίθεση και δηλώνουν ότι προέλασαν στο νότιο τμήμα του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στη Μαριούπολη. Η πληροφορία είναι δύσκολο να εξακριβωθεί.

Κίεβο: Η Μόσχα θέλει να ανοίξει νέο μέτωπο

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι «προσποιούμενες» δυνάμεις αυτονομιστών ανταρτών διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία με δέκα άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

«Σήμερα το πρωί υπήρξε μια απόπειρα από ρώσους στρατιώτες που προσποιούνταν ότι ήταν μαχητές του Ντονμπάς να ανοίξουν ένα νέο πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη νότια περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Άντριι Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Νέα ανθρωπιστική αποστολή στέλνει η Μόσχα

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποστείλει νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία εντός των προσεχών ημερών.

«Στείλαμε χθες επιστολή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεσή μας να στείλουμε νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται» προσέθεσε.