Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου να είναι «στημένο» ή σκηνοθετημένο εξέφρασε ομάδα εμπειρογνωμώνων που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Times.

Παρότι ο θάνατος του Φόλεϊ δεν αμφισβητείται, οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκτελέστηκε σε άλλη τοποθεσία και αμέσως μετά τη δημιουργία του βίντεο. 

Έπειτα από εξέταση του βίντεο, σύμφωνα με τους Times, οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι η πιθανότητα να είναι «εικονικό» είναι μεγάλη και ότι η σκηνή της εκτέλεσης μπορεί να σκηνοθετήθηκε ή να «στήθηκε» από τους ακραίους Ισλαμιστές.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τζιχαντιστές επιχειρούν να συνδέσουν ακόμη περισσότερο το όνομα του Ισλαμικού Κράτους με τον φόβο και τον απόλυτο τρόμο και κυρίως, να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για όλα.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο φερόμενος ως εκτελεστής του Τζέιμς Φόλεϊ, ενδεχομένως να μην είναι ο πραγματικός δολοφόνος του δημοσιογράφου αλλά ο «πρωταγωνιστής» για τις ανάγκες του βίντεο. 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι τζιχαντιστές φαίνεται να χρησιμοποίησαν ειδικά εφέ, αλλά και «κόλπα» με την κάμερα, ώστε να προσδώσουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια στο παραποιημένο υλικό.

Ιατροδικαστής ο οποίος μίλησε στους Times, είπε ότι δεν υπάρχει ίχνος αίματος στον τόπο του εγκλήματος, ακόμη κι αν το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ο «δολοφόνος» για τον αποκεφαλισμό του ρεπόρτερ, σύρεται σε όλη την περιοχή του λαιμού του άτυχου άντρα τουλάχιστον έξι φορές. 

Λόγος γίνεται και για τους ήχους κατά τη διάρκεια του αποκεφαλισμού οι οποίοι «κρίνονται ασυνεπείς με την κατάσταση», ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δημοσιογράφου πριν την «εκτέλεση», υπάρχουν διακοπές στον ήχο.