Καμία επέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι γειτονικές χώρες.

Η διάσκεψη έγινε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Αίγυπτο και σε αυτήν έλαβαν μέρος η Λιβυή, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Σουδάν.

Ο πρέσβης της Λιβύης στην Αίγυπτο είχε ζητήσει νωρίτερα την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των πετρελαιοπαραγωγικών μονάδων, των αεροδρομίων και της κρατικής περιουσίας της χώρας του.

Την ίδια ώρα, η απελθούσα εθνοσυνέλευση της Λιβύης, το Εθνικό Γενικό Συμβούλιο του οποίου η θητεία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνεδρίασε και πάλι, αναθέτοντας σε έναν πολιτικό που στηρίζεται από τους ισλαμιστές, τον Όμαρ αλ Χάσι, να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» ενώ η χώρα διαθέτει ήδη μια μεταβατική κυβέρνηση, μετέδωσε ένας τοπικός τηλεοπτικός σταθμός.

Το CGN, όπου οι ισλαμιστές είχαν ισχυρή εκπροσώπηση, αρνείται να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι φιλελεύθεροι και οι φεντεραλιστές.

Ένας εκπρόσωπός του, ο Όμαρ Χουμαϊντάν, είπε ότι το CGN επέλεξε τον Χάσι ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει στο Τομπρούκ, μακριά από τις συγκρούσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της χώρας.