Την άποψη η Ευρώπη θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ρωσία διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Ουγγαρίας,  προειδοποίησε εναντίον της περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα λέγοντας πως η ΕΕ «έβαλε αυτογκόλ» με τις κυρώσεις. 

«Η ΕΕ απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τη Ρωσία καθημερινά... (Αυτό) είναι κακό, όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ορμπάν σε μια ομιλία του στην οποία περιέγραψε τις προτεραιότητες της νέας, τρίτης κυβέρνησής του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

«Πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες ενδιαφέρονται για την επιβράδυνση ή τον τερματισμό αυτής της δυσμενούς διαδικασίας απομάκρυνσης» των δύο μερών, συνέχισε ο Ορμπάν.

Ο Ορμπάν επισήμανε πως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής προσεγγίζουν το ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας πρωτίστως ως ένα πρόβλημα ασφαλείας, μια άποψη που η Ουγγαρία δεν συμμερίζεται. Η Βουδαπέστη βλέπει τη Μόσχα ως πάνω απ' όλα έναν εταίρο στην οικονομία και στο επιχειρείν και θεωρεί άλλες διαστάσεις των σχέσεων δευτερεύουσες.