Σχεδόν άδεια ταξιδεύουν πολλά από τα αεροσκάφη της Malaysia Airlines, ύστερα από τις δύο αεροπορικές τραγωδίες που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Τον Μάρτιο, η πτήση MH370 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ - Πεκίνο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, παίρνοντας μαζί του τους 227 επιβάτες και το 12μελές πλήρωμα. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει κανένα ίχνος του αεροσκάφους και οι έρευνες έχουν αποβεί άκαρπες.

Λίγους μήνες μετά, η πτήση 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών συντρίβεται, ενώ πετούσε πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας. Οι 283 επιβάτες και το 15μελές πλήρωμα βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Οι έρευνες για τους υπαίτιους του δυστυχήματος συνεχίζονται ακόμη.

Η Malaysia Airlines, παρόλο που τα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργούσε στο «κόκκινο», σήμερα συνεχίζει να εκτελεί πτήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, ειδικά μετά τις δύο τελευταίες αεροπορικές τραγωδίες, η εικόνα και η αξιοπιστία της εταιρείας έχει υποστεί ισχυρότατο πλήγμα. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Howard, Oliver McGee, η αεροπορική εταιρεία χάνει καθημερινά περίπου 2,16 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το news.com.au, οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν διπλασιάσει την προμήθεια που δίνουν στους αυστραλούς ταξιδιωτικούς πράκτορες από το 6% στο 11%. Ακόμη, η εταιρεία προσφέρει μεγάλες εκπτώσεις σε σύγκριση με άλλους αερομεταφορείς ανά τον κόσμο. 

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες της εταιρείας πέφτουν στο κενό, με τους επιβάτες να διστάζουν να δείξουν εμπιστοσύνη σε αυτή.

Χαρακτηριστικό είναι πως πολλές από τις πτήσεις της Malaysia Airlines ταξιδεύουν σχεδόν… άδειες!

Λίγο καιρό πριν, ο κρατικό επενδυτικό ταμείο Khazanah, το οποίο ελέγχει το 69,4% των μετοχών αποφάσισε να εξαγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές.

Το επενδυτικό ταμείο Khazanah, το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια στην Malaysia Airlines, είχε εδώ και καιρό επισημάνει ότι η αεροπορική εταιρεία χρειάζεται αναδιάρθρωση, ενώ το τελευταίο διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της είχε πέσει 40%.

Οι λεπτομέρειες της εξαγοράς δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά είναι πολύ πιθανή η αλλαγή του ονόματος, η διαφήμισή των αερογραμμών υπό τη νέα τους μορφή και η αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Ντ. Μ.