Για την αυτοκτονία γυναίκας μετά την πυρηνική καταστροφή τον Μάρτιο του 2011 ευθύνεται η Tokyo Electric Power Co Inc (Tepco), η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, σύμφωνα με δικαστήριο της περιοχής Φουκουσίμα.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 49 εκατομμυρίων γεν (365.000 ευρώ) στην οικογένεια του θύματος, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σύμφωνα με τη μήνυση που είχαν καταθέσει ο σύζυγος του θύματος, ο Μίκιο Ουατανάμπε, και τρεις ακόμη συγγενείς, η Tepco ευθύνεται για τον θάνατο της γυναίκας. Οι ενάγοντες ζητούσαν αποζημίωση 91,16 εκατομμυρίων γεν (680.000 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε υπόθεση του είδους αυτού, το δικαστήριο έκανε δεκτή τη μήνυση, ενώ η Tepco ισχυρίστηκε αντίθετα ότι οι συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής "δεν ήταν παρά μια από τις αιτίες" για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του θύματος.

Η 58χρονη Χάμαλο έδωσε τέλος στη ζωή της την 1η Ιουλίου του 2011, αφού περιλούστηκε με βενζίνη και έβαλε φωτιά στα ρούχα της, έχοντας επιστρέψει για το σκοπό αυτό στο σπίτι της στην πόλη Καουαμάτα, 40 χλμ. από το πυρηνικό σταθμό. Οι αρχές είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση της πόλης από τον Απρίλιο. Η γυναίκα έπαθε κατάθλιψη αφότου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της.

Ζητώντας συγνώμη για "το πρόβλημα που προκάλεσε στο πληθυσμό" και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της, η Tepco δήλωσε ότι "έλαβε γνώση της δικαστικής απόφασης αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει τίποτε" όσον αφορά στο ενδεχόμενο να εφεσιβάλει ή όχι την απόφαση της δικαιοσύνης.

Η εταιρία είχε ήδη πληρώσει αποζημίωση στην οικογένεια ενός ακόμη ανθρώπου που αυτοκτόνησε, αλλά αυτό έγινε ύστερα από εξωδικαστικό διακανονισμό, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.