«Ουδέποτε είχαμε γνωρίσει μια επιδημία τέτοιας έκτασης», τόνισε ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο οποίος συμμετείχε το 1976 στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Libération, ο Πιοτ δήλωσε: «Εδώ και έξι μήνες παρακολουθούμε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μια 'τέλεια καταιγίδα': έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ξεφύγει από τον έλεγχο», ενώ εξέφρασε τη λύπη του για «την εξαιρετική βραδύτητα» της απάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.500 ανθρώπους, «ξεσπάει σε χώρες όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν λειτουργούν, καθώς έχουν καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου. Επιπλέον, ο πληθυσμός είναι εξαιρετικά δύσπιστος έναντι των αρχών», δήλωσε ο βέλγος καθηγητής μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμνε την εμπιστοσύνη. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει με μια επιδημία όπως αυτή του Έμπολα αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη», είπε.

Όσον αφορά στα πειραματικά φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων δεν έχουν ακόμη μετρηθεί, ο καθηγητής τόνισε ότι «το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να θέσουμε αυτά τα προϊόντα στη διάθεση των χωρών που έχουν πληγεί».