Η εμφανιζόμενη ως «αιφνιδιαστική», σημερινή παραίτηση, από όλα τα αξιώματα του, του αντικαγκελάριου, υπουργού Οικονομικών και αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του 54χρονου Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ήταν μάλλον... αναμενόμενη.

Και αυτό εξαιτίας τόσο των διαφορών του με τον κυβερνητικό του εταίρο ως προς την πολυσυζητημένη φορολογική μεταρρύθμιση, όσο και λόγω της μαζικής κριτικής που ο ίδιος δεχόταν, εδώ και μήνες, από το εσωτερικό του κόμματός του, κυρίως από ορισμένους επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, οι οποίοι, σε κάποιες περιπτώσεις είναι συγχρόνως και τοπικοί κυβερνήτες.

Η αποχώρηση του κ. Σπίντελεγκερ μάλλον δεν εξέπληξε ακριβώς αυτά τα ανώτατα και ανώτερα κομματικά στελέχη, διότι ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις ένα μήνα αφότου είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών – διαδεχόμενος σε αυτό την αμφιλεγόμενη, γνωστή για τις επανειλημμένες επικρίσεις της στην Ελλάδα, Μαρία Φέκτερ – είχαν αρχίσει να ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, την παραίτησή του από την κορυφή της ηγεσίας του κόμματος.

Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό του εταίρο, που τη ζητάει επιτακτικά τα τελευταία χρόνια, ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ απέρριπτε τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, τον αποκαλούμενο «φόρο των εκατομμυριούχων», καθώς θα αφορούσε ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου, που ωστόσο ο ίδιος θεωρούσε «σταγόνα στον ωκεανό».

Στα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Μίχαελ Σπίντελεγκερ τόσο για την αρχηγία του κόμματος όσο και τα αξιώματά του στον κυβερνητικό συνασπισμό, συγκαταλέγονται εκείνα του σημερινού υπουργού Οικονομίας και Επιστημών, Ράινχολντ Μίτερλενερ, του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας Ρενέ Ρούπρεχτερ, όσο και του μόλις 27χρονου υπουργού Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είναι ο νεαρότερος υπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται ο δημοφιλέστερος όλων των υπουργών αυστριακής κυβέρνησης, αλλά διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του.