Παρότι στο προσκήνιο οι ΗΠΑ αποκλείουν οποιανδήποτε συνεργασία με το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, τα πράγματα στο παρασκήνιο είναι κάπως διαφορετικά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται ανώνυμη πηγή, οι ΗΠΑ δίνουν στη Δαμασκό πληροφορίες που αντλούν από πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία για τις θέσεις των τζιχαντιστών.

«Η συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει και οι ΗΠΑ δίνουν πληροφορίες στη Δαμασκό μέσω της Βαγδάτης ή της Μόσχας», επεσήμανε η πηγή αυτή μία αναφορά που επιβεβαίωσε και ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αναγνωριστικά αεροσκάφη, όχι συριακά, πέταξαν τη Δευτέρα πάνω από τη Ντέιρ αλ Ζορ, συνέλεξαν πληροφορίες για τις θέσεις του ΙΚ και τις έδωσαν στη συριακή κυβέρνηση μέσω της Βαγδάτης και της Μόσχας», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια πηγή στην περιοχή, «μια δυτική χώρα έδωσε στη συριακή κυβέρνηση καταλόγους με θέσεις του ΙΚ στο συριακό έδαφος μετά τον βομβαρδισμό της Ράκα στα μέσα Αυγούστου».