Επιβεβαιώθηκε και από το Ισραήλ η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα σήμερα από την Αίγυπτο, την ώρα που ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να συνοδεύεται με μέτρα ανοικοδόμησης της περιοχής.

Σύμφωνα με πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης, «το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για πλήρη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς εκεχειρία. Το Ισραήλ είχε αποδεχτεί ήδη την αιγυπτιακή πρόταση της 15ης Ιουλίου. Ανέκαθεν υποστήριζε μια άνευ όρων εκεχειρία».

Νωρίτερα, το Κάιρο και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχαν ανακοινώσει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για εκεχειρία η οποία ετέθη σε ισχύ από τις 19:00 σήμερα, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αναφέρει ότι η συμφωνία «θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης».

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Χρειάζονται μέτρα ανοικοδόμησης»

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από τη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε από τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων.

«Ανακοινώνω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχτηκε την έκκληση της Αιγύπτου για μια μόνιμη εκεχειρία από τις 19:00 τοπική ώρα», είπε ο Αμπάς ευχαριστώντας το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να παράσχουν το συντομότερο δυνατόν, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά είδη και εφόδια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις.

Χιλιάδες παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους της Γάζας

Παρότι τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση, οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν στο νότιο Ισραήλ με τον εκπρόσωπο των ΙΕΔ να δηλώνει ότι ο στρατός ελέγχει αν ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφος της χώρας.

Από την άλλη, στη Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες παλαιστίνιοι γιορτάζουν στους δρόμους την επίτευξη εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 Παλαιστίνιους.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές.