Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κυβέρνησης του Μανουέλ Βαλς στη Γαλλία, με κύριο χαρακτηριστικό την «απομάκρυνση» των στελεχών της Αριστερής Πτέρυγας των Σοσιαλιστών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του Ολάντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας στη θέση του Αρνό Μοντεμπούρ, έχοντας παραιτηθεί παραιτηθεί τον Ιούνιο από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του γάλλου προεδρου. Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το «αυτί» των Γάλλων επιχειρηματιών στο προεδρικό μέγαρο. Ο 37χρονος πολιτικός ακολουθούσε πιο φιλελεύθερη γραμμή και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει επίσης στην Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, το «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Αρκετά στελέχη διατήρησαν το χαρτοφυλάκιό τους. Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.

Η Aριστερή Πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει εδώ και μήνες ταχθεί κατά του «συμφώνου υπευθυνότητας» που αποφάσισε ο Φρανσουά Ολάντ και το οποίο προβλέπει εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών και 40 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από την κυβέρνηση ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους του Ριζοσπαστικού κόμματος έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289.

Σημειώνεται ότι ο Ολάντ εξελέγη με τη στήριξη των Οικολόγων και ενός μέρους της άκρας αριστεράς, αλλά δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ούτε στους πρώτους, ούτε στους δεύτερους, που ουσιαστικά έχουν περάσει στην αντιπολίτευση. Οι Οικολόγοι δεν συμμετείχαν ούτε στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός  Μανουέλ Βαλς δεσμεύτηκε πως  θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το πρόγραμμα της κυβέρνησής του.

«Θα έχω την ευκαιρία να ζητήσω βεβαίως την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης για το πρόγραμμα εργασίας (της κυβέρνησης) κατά τη βουλευτική σύνοδο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», διαβεβαίωσε μιλώντας στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης France 2.