Η Ουκρανία γνωρίζει πως η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει σχέδια να εμποδίσει τη μεταφορά αερίου ακόμη και σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτόν τον χειμώνα», ανέφερε ο Γιατσενιούκ σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος οι μισές εξαγωγές αερίου της Ρωσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ έγιναν μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας.

Εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης αερίου της Ρωσίας, της Gazprom, και του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δεν σχολίασαν τη δήλωση.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» από το NATO και ότι αναμένει από αυτή τη στρατιωτική και πολιτική συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της στην Ουαλία την 4η Σεπτεμβρίου.

Το NATO είναι βασικός «εταίρος» της Ουκρανίας, η οποία αναμένει «πρακτική βοήθεια», τόσο «από τους δυτικούς εταίρους μας» όσο και συνολικά «από τη συμμαχία», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.