Στην καταγγελία ότι μονάδες του ρωσικού στρατού δραστηριοποιούνται στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας προχώρησε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός  επικαλείται στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας.

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίρνει στα σοβαρά τις πληροφορίες σχετικά με τους αυτονομιστές στην Ουκρανία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώνουν ατράνταχτα για άλλη μια φορά ότι μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού δρουν μέσα στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολωνική Βουλή.

«Αυτές είναι οι πληροφορίες του NATO, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί επίσης και από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Πολωνίας, είναι πλέον πρακτικά ταυτόσημες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως οι Ρώσοι «εμπλέκονται» στις εχθροπραξίες.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε πως η Βαρσοβία αισθάνεται πως κινδυνεύει και πλήττεται άμεσα από τη σύρραξη στην Ουκρανία. «Το ουκρανικό πρόβλημα είναι επίσης πρόβλημα ασφαλείας της Πολωνίας», τόνισε.

Σε αντίστοιχες καταγγελίες είχε προχωρήσει νωρίτερα το Κίεβο

Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μια δύναμη Ρώσων στρατιωτών πέρασε τα σύνορα επιβαίνοντας σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και φορτηγά και εισήλθε στην πόλη Αμβροσιγίβκα στα ανατολικά.

Ο εκπρόσωπος, ο Αντρέι Λισένκο, δήλωσε επίσης ότι σε μάχες στις πόλεις Γκορλίβκα και Ιλοβάισκ, βορειότερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 200 αυτονομιστές και κατέστρεψαν άρματα μάχης και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.

Ο ίδιος είπε ότι 13 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 36 τραυματίστηκαν.