Διευρύνεται το μέτωπο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, με την Ουάσινγκτον να κάνει λόγο για το ενδεχόμενο αντεπίθεσης των αυτονομιστών υπό ρωσική καθοδήγηση.

Την Τετάρτη φιλορώσοι αυτονομιστές εισήλθαν στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Νοβοαζόφσκ στη νότια ακτή της χώρας, ενώ μάχες σημειώνονταν την Τετάρτη στην περιοχή γύρω από την πόλη.

Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε ότι οι αυτονομιστές εισήλθαν στην πόλη με τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ο ουκρανικός στρατός δηλώνει ότι διατηρεί τον έλεγχο της πόλης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν άλλον έναν Ρώσο στρατιώτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας ο οποίος ομολόγησε πως μετέφερε προμήθειες οπλισμού στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρες, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την SBU, την ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπείας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο Ρώσος, ένας 19χρονος στρατιώτης που ανήκε σε μια μονάδα του πεζικού, είπε όταν ανακρίθηκε πως η μονάδα του μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων πυραύλων Γκραντ και τεθωρακισμένων.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι νέες εισβολές στρατευμάτων σε περιοχές στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας καταδεικνύουν ότι μια υπό ρωσική καθοδήγηση αντεπίθεση βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη σε δύο ουκρανικές πόλεις, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ».

Για το θέμα των εισβολών, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ρώσων στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος πρέπει να εξηγηθούν», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«(Η Μέρκελ) υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη της Ρωσίας όσον αφορά την αποκλιμάκωση και τον έλεγχο των συνόρων της», πρόσθεσε ο ίδιος.