Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε 23 άτομα σε ποινές φυλάκισης έως 22 χρόνια για το ρόλο τους σε επιθέσεις που εκτέλεσαν μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι τμήμα μιας επιχείρησης ασφαλείας κατά την οποία δεκάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι άλλοι 17 άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης έως και 33 χρόνια ενώ την περασμένη εβδομάδα, 48 άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης έως και 30 έτη ενώ ένας εξ αυτών καταδικάστηκε στην ποινή του θανάτου. 

Στην ετυμηγορία του δικαστηρίου αναφέρονται μια σειρά εγκλήματα που διέπραξαν οι καταδικασθέντες μεταξύ των οποίων είναι «η εναντίωση στην υποταγή του ηγεμόνα», ο ενστερνισμός μαχητικής ιδεολογίας, η δημιουργία μαχητικών κυττάρων με στόχο να επιτεθούν σε ξένους υπηκόους, καθώς επίσης η παραγωγή και κατοχή εκρηκτικών υλών. 

Μαχητές της Αλ Κάιντα πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων εναντίον ξένων και κυβερνητικών στόχων στη Σαουδική Αραβία από το 2003 έως το 2006. Τον περασμένο μήνα η οργάνωση πραγματοποίησε μια συνοριακή επιδρομή από το έδαφος της Υεμένης, που ήταν η πρώτη κατά της Σαουδικής Αραβίας από το 2009. 

Αυτή η επίθεση, μαζί με την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση που αναδύεται από τους πολέμους στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για την ασφάλεια στο Ριάντ. Τον Φεβρουάριο ο βασιλιάς Αμπντάλα διέταξε να επιβάλλονται μεγάλες ποινές φυλάκισης σε όποιους μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή μετέχουν σε ομάδες που θεωρούνται εξτρεμιστικές. 

Η Σαουδική Αραβία συνέλαβε χιλιάδες ανθρώπους από το 2003 στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ασφαλείας φυλακίζοντας εκατοντάδες από αυτούς. Παρατηρητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό του σαουδαραβικού βασιλείου αλλά και στο εξωτερικό λένε όμως ότι κάποιοι αντιφρονούντες που δεν έχουν σχέση με τους ισλαμιστές μαχητές έχουν επίσης φυλακιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης ασφαλείας. Το Ριάντ αρνείται την κατηγορία.