Μεγάλα εμπόδια εγείρουν οι Ιάπωνες στην κυβέρνηση της χώρας, η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, τρία χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Υπενθυμίζεται πως ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 προκάλεσαν την κατάρρευση τριών αντιδραστήρων στο σταθμό της Φουκουσίμα, οδηγώντας στην απομάκρυνση 160.000 ατόμων.

Τον προηγούμενο μήνα η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας εγγυήθηκε την ασφάλεια δύο αντιδραστήρων στην πόλη Σεντάι, μετά από εκτεταμένους ελέγχους.

Ωστόσο, πάνω από το μισό του πληθυσμού παραμένει σκεπτικό για την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων, την ώρα που η Ιαπωνία πέρασε το πρώτο καλοκαίρι χωρίς πυρηνική ενέργεια μετά από 48 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή και οι 48 αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έχουν κλείσει για έλεγχο ή συντήρηση, με το τελευταίο εργοστάσιο να παύει τη λειτουργία του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πιέζεται να επαναλειτουργήσει τους δύο αντιδραστήρες εν μέσω διογκούμενων χρεών λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης της χώρας σε ορυκτά καύσιμα.