Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολεμούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της Δύσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμη, πρόσθεσε πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα μπορούσε να είναι ένας σύμμαχος εναντίον των τζιχαντιστών.

Στο κείμενο της ομιλίας του Ολάντ στην ετήσια σύνοδο των πρεσβευτών της Γαλλίας επισημαίνεται ότι "μια μεγάλη συμμαχία είναι απαραίτητη, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε: ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, είναι ο αντικειμενικός σύμμαχος των τζιχαντιστών".

Ο Ολάντ δήλωσε ακόμη ότι η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξή της προς ιρακινές οργανώσεις και επανέλαβε εκκλήσεις για μια διεθνή διάσκεψη για το συντονισμό της διεθνούς δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ετήσια αυτή ομιλία του, με την οποία ο γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει τις μεγάλες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του, ο Ολάντ ζήτησε επίσης από τον ΟΗΕ να οργανώσει την "έκτακτη στήριξη των λιβυκών αρχών" για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του κράτους, διότι διαφορετικά, όπως δήλωσε, θα δούμε την τρομοκρατία να επεκτείνεται "σε όλη την περιοχή".

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Ολάντ υπογράμμισε πως ενδεχόμενη παρουσία ρώσων στρατιωτών στις ανατολικές περιοχές της χώρας θα ήταν "αφόρητη και απαράδεκτη".

"Η Ευρώπη θα διατηρήσει (τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας) και μάλιστα θα τις αυξήσει αν η κλιμάκωση αυξηθεί. Δεν το θέλω επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Ρωσίας ούτε προς το δικό μας συμφέρον", δήλωσε ο Ολάντ.

"Η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα είναι μια δύναμη του 21ου αιώνα, αλλά δεν θα σέβεται τους κανόνες", υπογράμμισε.