Επικοινωνιακός «πόλεμος» μαίνεται μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για το εάν ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών.

Για είσοδο ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο. Ο ίδιος συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς ρωσικές δυνάμεις εισήχθησαν στην Ουκρανία».   

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του εκτιμά ότι περισσότεροι από  χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στο ουκρανικό έδαφος.

«Εκτιμάμε ότι πολλοί περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Υποστηρίζουν τους αυτονομιστές και μάχονται στο πλευρό τους» εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας ότι βασίζεται «σε μια πολύ συντηρητική εκτίμηση».

Ο ίδιος είπε ότι «από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες». Παράλληλα εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε σήμερα ότι ρωσικός τακτικός στρατός κατέλαβε την πόλη Νοβοαζόφσκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όμως ο ρώσος ομόλογός του αντέταξε ότι δεν υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις πέρα από τα σύνορα.

Παράλληλα, ένα μέλος του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κρεμλίνου, η Έλα Πολιάκοβα, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. «Όταν πλήθος ανθρώπων υπό τις διαταγές διοικητών σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και με τη χρήση βαρέων όπλων (βρίσκεται) στο έδαφος μιας άλλης χώρας, πέρα από τα σύνορα, αυτό το θεωρώ εισβολή», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Από την δική του πλευρά ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει για «τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία».

Παρόμοια συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην αντεπίθεση οι αυτονομιστές

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες.

«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ», μια παραθαλάσσια πόλη 11.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί.

«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το συμβούλιο μέσω Twitter.

Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.

Το Κίεβο υποστηρίζει ακόμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.