Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την κακοποίηση τριών σιιτών κρατουμένων, που ενδεχομένως οδήγησε στον θάνατό τους, ενώ την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν, αναφέρει εκατοντάδες συλλήψεις και τέσσερις περιπτώσεις θανάτου κρατουμένων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τονίζει ότι το Μπαχρέιν πρέπει να ερευνήσει το θάνατο τριών σιιτών κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την αστυνομία, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τέσσερις πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την αστυνομία τις τελευταίες δέκα ημέρες.

"Είναι αποτρόπαιο και ανελέητο να συλλαμβάνονται και να κρατούνται άνθρωποι και οι οικογένειές τους να μην μαθαίνουν τίποτα γι' αυτούς έως ότου εμφανιστεί ένα πτώμα με σημάδια κακοποίησης", δήλωσε ο Τζόι Στορκ, υποδιευθυντής της υπηρεσίας του HRW για τη Μέση Ανατολή.

"Οι αρχές πρέπει να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, να το σταματήσουν και να οδηγήσουν σε απολογία οποιονδήποτε ευθύνεται", προσέθεσε.

Το HRW υπογράμμισε ότι μέλη του είδαν το πτώμα του Άλι Σάκερ, ενός από τους άνδρες που πέθαναν ενώ κρατούνταν από την αστυνομία στο Μπαχρέιν, και ότι αυτό έφερε σημάδια σοβαρής σωματικής κακοποίησης.

Το Μπαχρέιν είχε κατηγορήσει τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάμπιλ Ρατζάμπ, που είναι επικεφαλής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν, για παραποίηση των φωτογραφιών του πτώματος.

"Είδαμε το πτώμα του Άλι Σάκερ λίγο πριν από την ταφή του και η κατάστασή του ήταν ακριβώς όπως φαινόταν στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε ο Νάμπιλ Ρατζάμπ", σημείωσε ο Στορκ.

Ο Άλι Σάκερ είχε κατηγορηθεί ότι αποπειράθηκε να χτυπήσει έναν αστυνομικό με το αυτοκίνητό του τον περασμένο μήνα.

Τέσσερις αστυνομικοί πέθαναν στη διάρκεια των ταραχών στο Μπαχρέιν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα που οδηγούσαν σιίτες διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές που πέθαναν ανέρχονται σε τουλάχιστον 13.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι γίνονται βασανιστήρια στο Μπαχρέιν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι όλες οι κατηγορίες αυτού του είδους θα ερευνηθούν.

Οι αρχές άφησαν ελεύθερους 86 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί κατά την καταστολή από τις δυνάμεις της τάξης των διαμαρτυριών που γίνονταν για εβδομάδες τον περασμένο μήνα και στις οποίες πρωτοστατούσαν κυρίως μέλη της σιιτικής πλειοψηφίας της χώρας αυτής, η οποία κυβερνάται από τον σουνίτη βασιλιά Χάμαντ Μπιν Ίσα αλ Χαλίφα.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις οδήγησαν την κυβέρνηση να κηρύξει στρατιωτικό νόμο το Μάρτιο και να φέρει στρατιώτες από τις γειτονικές σουνιτικές χώρες του Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες φοβούνται μια αύξηση της επιρροής στην περιοχή του σιιτικού Ιράν.

Την ίδια στιγμή η Τεχεράνη διέψευσε σήμερα ότι δύο πολίτες της δικάζονται στο Μπαχρέιν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι πληροφορίες για τη "δίκη των δύο ανθρώπων, που φέρεται ότι είναι ιρανοί πολίτες, δεν είναι καθόλου αληθινές", δήλωσε στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

"Τέτοιες ψευδείς πληροφορίες αποτελούν παραπλάνηση και έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την πραγματικότητα στο έδαφος του Μπαχρέιν", προσέθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν BNA μετέδωσε ότι δύο Ιρανοί και ένας πολίτης του Μπαχρέιν δικάζονται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Τεχεράνης. Αυτοί κατηγορούνται ότι "έδιναν από το 2002 πολιτικές και στρατιωτικές πληροφορίες στο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (του Ιράν), το οποίο έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα του Μπαχρέιν".

Το πρακτορείο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ η αναγγελία της δίκης αυτής έγινε τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ιράν διέρχονται μιας περιόδου μεγάλης έντασης.