Υπέρ της αναθεώρησης της συμφωνίας "Δουβλίνο ΙΙ", που επιβάλλει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη τάχθηκε και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του για το 2010 ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης του ΣτΕ ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τόμας Χάμαρμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Συνέλευσης του Οργανισμού Δημήτρη Παπαδημούλη, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της συμφωνίας “Δουβλίνο ΙΙ”, που επιβάλλει την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Ο έλληνας βουλευτής, μιλώντας για λογαριασμό της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπέβαλλε στον Επίτροπο το εξής ερώτημα:

«Οι χώρες υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ισχυρίζονται ότι σηκώνουν μόνες τους το βάρος και ζητούν αλλαγή του Κανονισμού “Δουβλίνο ΙΙ”, ώστε -- όπως κι εσείς σωστά επισημάνατε -- να υπάρχει περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στη διαχείριση και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, προκειμένου να μην δημιουργούνται γκέτο και να μην τροφοδοτείται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικεί με απόφασή του την αλλαγή του Κανονισμού “Δουβλίνο ΙΙ”. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός, έτσι ώστε η Ευρώπη να είναι έμπρακτα αλληλέγγυα στη διαχείριση αυτού του προβλήματος;».

Γνωρίζετε, απάντησε ο Επίτροπος, ότι η συμφωνία “Δουβλίνο ΙΙ”, αντιμετώπισε προβλήματα σε σχέση με την Ελλάδα και δεν μπορούμε πλέον να στείλουμε πίσω άτομα που ζητούν άσυλο, συμπεραίνοντας ότι:

«Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο. Συζητείται μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των Οργάνων της ΕΕ. Χρειάζεται μία δίκαια κατανομή των ευθυνών και του βάρους. Σήμερα δεν είναι δυνατόν οι χώρες αυτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να αναλαμβάνουν πολύ περισσότερη ευθύνη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες. Θα πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα στο εσωτερικό της Ευρώπης, ώστε να κατανεμηθούν οι ευθύνες και το βάρος μεταξύ των χωρών με πιο δίκαιο τρόπο. Θα πρέπει να υπάρξει μία λογική, μία αναθεώρηση, μία μεταρρύθμιση, του “Δουβλίνου ΙΙ”, γιατί τα προβλήματα είναι υπαρκτά».