Η Λιθουανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Λιθουανία καταδικάζει έντονα την ολοφάνερη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το θέμα αμέσως», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας.

H χώρα της Βαλτικής τόνισε ότι οι ενέργειες της Μόσχας «παραβιάζουν ανοικτά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκ​ρανίας και υπονομεύουν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή», ενώ κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία σήμερα το πρωί ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, εάν επαληθευτεί, είναι «απαράδεκτη».

Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σημείωσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΣΑ του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια».