Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την ώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης των πρεσβευτών στο Παρίσι.

«Η Ευρώπη απειλείται από μια μακρά και πιθανόν ατελείωτη στασιμότητα, αν δεν κάνουμε κάτι», εκτίμησε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι θα προτείνει αυτή η σύνοδος «να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις».

«Είναι προς όφελος της Ευρώπης διότι τίθεται εν αμφιβόλω η θέση της στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να θεωρούμαστε ως η ήπειρος με την πιο ασθενή ανάπτυξη του κόσμου και η μοναδική που δεν βιώνει μια ανάκαμψη της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, να βάλει σε τάξη τις πολιτικές της, να ξεκαθαρίσει την δομή της, να ξαναβρεί την υποστήριξη των λαών. Πρέπει πάνω απ’ όλα να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Χρειάζονται μια νομισματική και δημοσιονομική πολιτική «οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις εξαιρετικές συνθήκες», σημείωσε ο Ολάντ.

Επίσης ζήτησε το ευρωπαϊκό σχέδιο τόνωσης των επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατό».