Εξήντα υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, αναζητά το Ινστιτούτο Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό του Έμπολα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του, ο Άντριαν Χιλ.

Την ίδια ώρα, η φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome Trust ανακοίνωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου, που αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν από τον Σεπτέμβριο, θα συμμετάσχουν εθελοντές από τη Βρετανία, την Γκάμπια και το Μαλί.

Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) αναπτύσσει αυτό το εμβόλιο σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας (NIH) ενώ η Wellcome Trust συμβάλει στη χρηματοδότηση των δοκιμών.

"Μια επιχορήγηση ύψους 2,8 εκατομμυρίων λιρών (3,5 εκ. ευρώ) θα επιτρέψει στην ομάδα του καθηγητή Χιλ να ξεκινήσει τη δοκιμή του εμβολίου παράλληλα με παρόμοιες δοκιμές" που θα γίνουν στις ΗΠΑ, σημείωσε η οργάνωση. Οι πρώτοι εθελοντές ενδέχεται να εμβολιαστούν ακόμη και στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χάρη στη χρηματοδότηση της Wellcome Trust, του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών και της βρετανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (DFID) η GSK θα μπορέσει, ταυτόχρονα με τις δοκιμές, να παρασκευάσει και 10.000 δόσεις του εμβολίου. Εφόσον οι δοκιμές αποδειχτούν επιτυχείς, οι δόσεις αυτές θα διατεθούν άμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που με τη σειρά του θα αναλάβει να τις προωθήσει στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 3.069 κρούσματα του Έμπολα και έχουν πεθάνει σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς, συνολικά 1.552.