Στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού υποβλήθηκαν τέσερις όμηροι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, την ακραία ισλαμιστική οργάνωση που εκτέλεσε δι’ αποκεφαλισμού τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ.

Πηγές που έχουν εργαστεί για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων επιβεβαίωσαν την είδηση στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέροντας ότι τουλάχιστον ένας από τους ομήρους πέρασε το φριχτό βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού. 

«Ήξεραν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν», είπε μια πηγή που γνώρισε τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ ζητώντας να μην κατονομαστεί. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Φόλεϊ κατά τη διάρκεια της ομηρίας από τους τζιχαντιστές στη Συρία είχε επανειλημμένα υποβληθεί σε αυτό το βασανιστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική του εικονικού πνιγμού χρησιμοποιήθηκε από την αμερικανική CIA κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων υπόπτων που κρατούνταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Η CIA είχε συλλάβει δεκάδες άτομα ύποπτα για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, και είχε χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους βασανιστηρίων, όπως η στέρηση ύπνου και ο εικονικός πνιγμός.